Akupunktur vid förlossning

En naturlig smärtlindring

När vi kvinnor är gravida tänker vi i slutskedet på förlossningen. Och är man förstagångsföderska kan det ibland vara många tankar som går runt i huvudet. Hur ont kommer det att göra och vad man ska ta för bedövningar. Och många vill ha en så naturlig förlossning som möjligt. Man kanske bara vill ha lustgas men inget mer för man vill vara så medveten man kan. En annan naturlig smärtlindring är akupunktur vid förlossning.

Och det är något som man kan ta upp när man går på sina återkommande besök på mödravårdscentralen. Prata med din barnmorska och andra mammor om dom har erfarenhet av det. Och är du intresserad av det kan det också skrivas i din journal för den har du ofta med dig till förlossningen eller så finns den digitalt. Det finns olika erfarenheter när det gäller akupunktur så det gäller att ha ett öppet hjärta om du är intresserad av att prova. Det här är någonting som man antingen tycker fungerar eller inte. Och du kan också prova att ta akupunktur under själva graviditeten också.

Akupunktur vid förlossning

Om du har pratat med din barnmorska om akupunktur vid förlossningen så kanske du också har besökt eller pratat med sjukhuset som du ska föda på. Att få akupunktur på förlossningen har ingen som helst effekt på varken dig som mamma eller på barnet. Och eftersom du genomgår dina värkar så tycker man inte att det gör ont att sätta dit nålarna. Nålarna gör att man blir lugn och ger också en bra smärtlindring. Och nålarna är mycket tunna som sätts på olika ställen på kroppen där det finns nervstimulerande ställen.

Akupunktur vid förlossning

Dom tunna nålarna sätts vanligen på dom ställen där det gör ont. Det kan vara magen, ryggen, höfterna och ljumsken. Men man sätter också vissa nålar på huvudet, armar och ben för att förstärka smärtlindringen. Nålarna stimuleras sedan genom att man snurrar nålarna försiktigt mellan fingrarna till mamman får en speciell liten känsla som kan vara olika för alla. Det kan vara att man känner värme eller en liten domningskänsla. Och då är nålen bra placerad. Sen upprepar man snurrandet av nålarna med jämna mellanrum.

Vad händer efteråt?

När förlossningen är över och nålarna är borttagna kan man känna sig lite trött. Men det är man nog efter en förlossning i alla fall. Eller så har man fått en stor dos av adrenalin på grund av att man har längtat så länge efter detta. Det är väldigt individuellt hur man mår efter en förlossning. Man kan också känna sig törstig, yr eller illamående. Men efter en förlossning är det också bra att ta det lugnt och även efter en akupunktur. Du kan också få små små blåmärken efter akupunkturen där nålarna har suttit. Dom försvinner precis som vanliga blåmärken som man kan få. Du kan också bli lite öm där nålarna har suttit men det är ju inte så konstigt eftersom där dom suttit är nerver.

Akupunktur vid förlossning

Dom som får ge akupunktur är alla som jobbar inom sjukvården och är legitimerade för detta. Och det kan man kolla upp med barnmorska och sjukhus innan förlossningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *